Open dag corona proof

Open dag corona proof

augustus 9, 2020 Tefredo 0

De lampen gaan branden en de muziek zet in. Alle kinderen in de zaal worden stil en kijken vol spanning naar de piste. De gordijnen gaan open en een lange man komt de piste ingelopen. Hij draagt een lange jas en een hoge hoed en roept: “Dames en heren! Jongens en meisjes! Oftewel hooggeëerd publiek! Welkom bij circusschool Tefredo!”, waarop alle artiesten, groot en klein, de piste in rennen en worden onthaald met een groot applaus. Speciaal om u een kijkje te laten nemen in hun circuswereld, organiseert Circusschool Tefredo een open dag voor alle kinderen en ouders!

Op zaterdag 29 augustus 2020 opent Circusschool Tefredo zijn deuren voor alle kinderen en ouders om hen te laten proeven van hun circuslessen. Fred Meijer, de circusdirecteur van Tefredo, is blij weer te kunnen beginnen. “Sinds de uitbraak van het COVID-19 virus zijn wij dicht geweest,” vertelt Fred. “Na de versoepelingen van de maatregelen hebben we nog een aantal lessen in de open lucht gegeven, maar het was anders dan anders.” Zo hield Circusschool Tefredo niet zijn afsluitende voorstelling, waarin de kinderen konden tonen wat zij geleerd hadden. “Dat was natuurlijk ontzettend jammer,” aldus Meijer. “Maar de veiligheid ging op dat moment voor. Voor de komende cyclus willen we de lessen en de voorstelling (met de nodige voorzorgsmaatregelen) wel door laten gaan. En daarom zijn we op zoek naar nieuwe leden voor de komende cyclus.”

Gedurende de circuscyclus, die van september tot en met december wordt gehouden, krijgen de leerlingen in 12 lessen alle circusdisciplines aangeboden. “De eerste zes lessen krijgen de kinderen jongleren, balanceren, acrobatiek en clownerie aangeboden,” verteld de circusdirecteur. “En daarna werken we toe naar een voorstelling, waarin iedere leerling zijn of haar eigen act mag maken. Dat is altijd een ontzettend leuk proces, waarbij kinderen leren samen te werken en zichzelf leren te presenteren.” De nadruk ligt bij Circusschool Tefredo dan ook niet op de prestaties, maar de weg er naar toe. “Natuurlijk is het ons doel om de kinderen circusdisciplines aan te leren en samen met hen een zo’n goed mogelijke voorstelling te maken,” zegt Fred. “Maar we vinden het op de eerste plaats belangrijk, dat de kinderen sterk in hun schoenen komen te staan. Door ze te laten zien wat ze allemaal kunnen en hen aan te moedigen om door te zetten, krijgen de kinderen zelfvertrouwen. Samen jezelf overtreffen. Dat is waar wij voor willen staan.”

Om de kinderen en de ouders te laten zien wat er allemaal te doen en te leren valt, organiseert Circusschool Tefredo iedere cyclus weer een open dag. Zo ook deze cyclus. “Het is ontzettend leuk om nieuwe kinderen te ontmoeten op de circusschool,” aldus Meijer. “Ze komen eerst nog wat verlegen binnen, maar na een kwartiertje oefenen komen ze helemaal los. Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om zelf artiest te zijn.” Tussen het oefenen door zijn er een aantal momenten, waarop alle kinderen hun net geleerde trucjes mogen vertonen in de piste voor de ouders. En ook de vrijwilligers van Tefredo zelf vertonen een paar demonstraties. “Om te zien wat je in de loop van de tijd allemaal kan leren, is natuurlijk ontzettend leuk,” aldus Fred. “Al mijn vrijwilligers hebben vroeger op de circusschool gezeten als leerling, dus hebben ook diverse circusdisciplines aangeleerd gekregen. Door de nieuwe kinderen te laten zien, wat zij allemaal kunnen leren, ontstaat er een extra motivatie. Want dat willen zij ook kunnen.”

De open dag van Circusschool Tefredo wordt op zaterdag 29 augustus 2020 van 13.00 uur tot 15.00 gehouden bij basisschool De Kring Koornlaan 2 te Alkmaar. De entree is geheel gratis. Bij mooi weer wordt de open dag op het schoolplein gehouden en is een ieder welkom. Bij slecht weer vindt de open dag in de gymzaal plaats en is het ouders niet toegestaan het gebouw binnen te gaan. Dit in verband met het COVID-19 virus. Circusschool Tefredo hoopt u allen te zien!